6-ΟΡΟΦΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΜΕ ΥΠΟΓΕΙΟ PARKING ΚΑΙ PILOTIS

ΠΕΡΙΟΧΗ: Πόντου 17 , Καλαμαριά
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΟΜΗΣΗ: 1070 τμ
ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 2021

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η οικοδομή επί της οδού Πόντου 17 βρίσκεται στο όριο του κέντρου της Καλαμαριάς με το Καραμπουρνάκι, σε πολύ κοντινή απόσταση από το εμπορικό κέντρο της Καλαμαριάς και σε απόσταση 100 μέτρων από το νέο σταθμό του Μετρό.
Λόγω του ιδιαίτερα χαμηλού Συντελεστή Δόμησης της περιοχής (Σ.Δ.=1.60) το έργο εντάσσεται σε μία από τις πλέον αραιοδομημένες περιοχές της Καλαμαριάς. Λόγω δε της ένταξης της περιοχής στο πρώην «Πανταχόθεν Ελεύθερο» σύστημα δόμησης η οικοδομή κατασκευάζεται «ελεύθερη» (χωρίς καμία επαφή με τις όμορες οικοδομές). Συγκεκριμένα η πρόσοψη της οικοδομής επί της οδού Πόντου απέχει από τις απέναντι οικοδομές 32 μέτρα, οι πλάγιες όψεις 5 και 6.5 μέτρα αντίστοιχα και η οπίσθια όψη 18 μέτρα από τα απέναντι κτίρια. Οι αποστάσεις αυτές εξασφαλίζουν τον πλήρη αερισμό και ηλιασμό του κτιρίου από τον πρώτον όροφο, καθώς και την απρόσκοπτη θέα από τον τρίτον όροφο (λόγω του μεγάλου πλάτους της οδού Πόντου).
Η νέα οικοδομή αποτελείται από : 1) υπόγειο όροφο που θα χρησιμοποιηθεί για την στάθμευση αυτοκινήτων και εξυπηρετείται μέσω ράμπας καθόδου, που έχει πρόσβαση από την οδό Πόντου 2) ισόγειο όροφο-πυλωτή που περιλαμβάνει την είσοδο της οικοδομής και χρησιμοποιείται για την στάθμευση αυτοκινήτων 3) 6 ορόφους που ο κάθε ένας περιλαμβάνει από ένα οροφοδιαμέρισμα και 4) κοινόχρηστο δώμα.
Η λιτή και μοντέρνα αισθητική του κτιρίου επιτυγχάνεται με την κατασκευή στην πρόσοψη κατακόρυφων ορθογώνιων παραλληλόγραμμων πλαισίων που διακόπτονται στον τρίτο και έκτο όροφο, ώστε να επιτευχθεί η ισορροπία των όγκων στην πρόσοψη. Αντίστοιχα στις πλάγιες όψεις ο κατακόρυφος διαχωρισμός των όγκων επιτυγχάνεται στη μεν βορινή όψη με την μικρή προεξοχή και την χρωματική διαφοροποίηση του κλιμακοστασίου στη δε νότια όψη με την κατασκευή των ημιυπαίθριων χώρων των 6 ορόφων, που πλαισιώνονται από μία αρχιτεκτονική προεξοχή σε σχήμα Π. Για το «άνοιγμα» της κύριας θέας των διαμερισμάτων θα κατασκευασθεί στην βορειοδυτική γωνία του κτιρίου γωνιακό κούφωμα μεγάλων διαστάσεων στους 3 τελευταίους ορόφους που συνδυάζεται με την προεξοχή των ορόφων αυτών κατά 0.60 μέτρων εντός της πλάγιας όψης. Σχετικά με τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις όψεις, η επιλογή του εμφανούς μπετόν, του γυαλιού, των συνθετικών κουφωμάτων και των ανοξείδωτων μεταλλικών στοιχείων στοχεύει σε μία διαχρονική αισθητική και αντοχή στη φθορά του χρόνου.
Τέλος, το κτίριο έχει σχεδιασθεί σύμφωνα με τις πρόσφατες προδιαγραφές του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων που επιβάλλει την κατασκευή κελύφους θερμομόνωσης, με αποτέλεσμα το κτίριο να εντάσσεται σε υψηλή ενεργειακή κλάση.